Trouwringen: waar koop je ze en hoeveel kosten ze?

Ze zeggen weleens: je trouwdag is de belangrijkste dag van je leven. En behalve een schitterende outfit, stralende locatie en spetterend feest mogen mooie ringen niet ontbreken. In deze blog leggen we uit waar je trouwringen koopt en hoeveel ze kosten.

Waar koop je trouwringen?

Een trouwring is een sieraad en sieraden koop je meestal bij een juwelier. In iedere stad zit er wel eentje. Er zijn goede redenen om de juwelier persoonlijk te bezoeken en de trouwringen in de winkel uit te zoeken en te kopen. Want daar krijg je persoonlijk advies en wordt er naar je geluisterd. Een winkel is ook de plek waar je eenvoudig sieraden kunt vergelijken en minstens zo belangrijk: waar je materialen kan voelen en passen. Best fijn voor zo'n belangrijke aankoop.

Maar natuurlijk kun je trouwringen ook op internet kopen. Je vindt ze daar snel (mede door handige filterfuncties van zoekmachines en webshops), worden ze online vaak goedkoper aangeboden, bespaar je reis- en wachttijd en biedt het meer privacy omdat je niet in het openbaar hoeft te treden. Let bij online aankopen wel op levertijden en -problemen. Verder moet je rekening houden met mindere kwaliteit dan verwacht, (hoge) verzendkosten, de mogelijkheid van oplichting/fraude, (slecht) retourbeleid en (geen) garantie. Gelukkig kun je tegenwoordig zelfs via grote en betrouwbare partijen als Bol.com trouwringen kopen, waar veel van de genoemde nadelen niet gelden.

Je kunt ook terecht bij een goudsmid voor trouwringen. Hij of zij maakt trouwringen op maat en je bent voor een set trouwringen vaak niet meer kwijt dan voor een vergelijkbare set van de grote merken bij een juwelier. Dat komt omdat een goudsmid zich heeft gespecialiseerd in het maken van trouwringen en daardoor de kosten laag kan houden. De naam doet vermoeden dat je er niet terecht kunt voor zilveren ringen; niets is minder waar. Een goudsmid maakt sieraden en een zilversmid maakt gebruiksvoorwerpen zoals tafelzilver.

Hoeveel kosten trouwringen?

Behalve dat je trouwringen overal en altijd kunt kopen, zijn ze er ook in alle verschillende prijsklassen. Op 123gold.nl (bekend van de vele radioreclames) is de goedkoopste set 112 euro (zilver) en de duurste set 29.508 euro (platina). De gemiddelde prijs voor een set is ongeveer 1.500 euro. Tot 1.200 euro is over het algemeen genomen de categorie van de budget trouwringen, tot 1.700 euro is het middensegment en vanaf 1.700 euro betreft het exclusieve trouwringen.